"Una crònica meteorològica"

Hans Christian Andersen (1805-1875) va realitzar tres viatges a Espanya, però el primer va ser francament mogut, almenys des del punt de vista meteorològic.

Va entrar amb un amic per la Jonquera el 4 de setembre de 1862. Quan va arribar a Barcelona el 15 de setembre, una "gota freda" o això suposem per les descripcions que dóna Andersen, es va abatre sobre Catalunya, i especialment sobre el Barcelonès. Passava els dies a l'Hotel Oriente a la Rambla i durant la seva estada no va parar de ploure, a intervals torrencialment amb llamps i trons continus. Tanta aigua no va poder ser absorbida per les rieres i torrents que baixen de Collserola i les Rambles barcelonines es van desbordar provocant greus inundacions. Per cert que el 7 de març de 2006 es va col.locar una placa commemorativa de l´estada del escriptor a l´hotel.

De Barcelona va anar a València. Només arribar, una onada de calor insuportable va afectar la ciutat. Va escriure que "en cada balcó hi havia una família completa a la vora de l´asfíxia. A baix a la plaça el sol s´havia enganxat als murs i ningú sentia desitjos de baixar allà a donar ombra ". Quan va arribar a Burgos el mes de desembre una gran nevada i temperatures gèlides li va provocar notables contratemps.

Quan va tornar a Dinamarca, va observar que "Espanya és més desagradable i freda que Dinamarca o Noruega ..."

Alfred Rodríguez Picó